Onderhoud hoorapparaten

Belangrijk is dat u ongeveer driemaandelijks bij Hoorcentrum Aerts langskomt voor een grondige reiniging. Dat is belangrijk om een goede geluidskwaliteit te garanderen. Dat kan zonder afspraak. Jaarlijks zou u ook op afspraak moeten komen om uw gehoor en hoortoestel te controleren. Op die manier kunnen we vroegtijdig ingrijpen bij problemen en een algemene controle doen. Daartoe moet u een afspraak maken in een van onze hoorcentra.

Maak een afspraak

Voor een optimale werking is het belangrijk om dagelijks uw hoorapparaat te reinigen. Dat vraagt niet meer dan een minuutje tijd. Het reinigen is niet supermoeilijk, met dagelijkse oefening zijn we ervan overtuigd dat u dat snel zelf kan. We zetten de belangrijkste reinigingstips even op een rijtje.

Uw hoortoestel komt dagdagelijks in contact met stof, vocht en bacteriën. Om de hygiëne van uw hoortoestel te verzekeren, raden wij aan om het dagelijks te reinigen.

Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen.

1. Schoonmaken

Bij Hoorcentrum Aerts vindt u reinigingsdoekjes die gemaakt zijn om hoortoestellen proper te maken en te desinfecteren, en dat zonder de kleur van uw hoortoestel aan te tasten. U neemt uit deze doos één doekje en gaat ermee over uw hoortoestel zelf en daarna over het stukje in het oor. Zorg ervoor dat al het zichtbaar vuil wordt verwijderd. Indien u de spray thuis heeft, moet u die eerst op een doekje sprayen en ermee over uw hoortoestel en oorstukje gaan.

Reinigen hoorapparaat

2. Vervangen van de filter

De luidsprekerfilter zorgt ervoor dat uw hoortoestel extra wordt beschermd. Die filters moeten wel regelmatig worden vervangen . Want als ze verstopt zitten, zal uw hoortoestel verzwakt klinken. De frequentie waarmee u de filter moet vervangen, is individueel bepaald. Gemiddeld is dat tussen de twee dagen en de twee weken. Vraag uw audioloog naar de geschikte frequentie voor u. U kan een filter niet hergebruiken.

Haal een staafje/rondje met filter uit het doosje.

filter vervangen hoorapparaat

Gebruik de kant zonder filter om de oude filter uit de luidspreker te halen. Draai het staafje vervolgens om en duw de nieuwe filter erop.

nieuwe filter hoorapparaat

Trek het staafje er weer uit en de filter zou nu moeten blijven zitten.

3. Drogen

Wanneer u uw hoortoestel doorheen de dag draagt, zal het hoortoestel niet alleen worden blootgesteld aan stof, maar ook aan vocht (regen, zweet …). Aangezien een hoortoestel voor een groot deel uit elektronica bestaat, is het van cruciaal belang dat het niet vochtig kan worden. Zelfs wanneer een toestel niet meteen uitvalt na contact met vocht, kan dat nog steeds later gebeuren door corrosie. We raden u daarom aan om uw hoortoestel dagdagelijks te drogen. Drogen doet u best ’s avonds en dat elke avond. Drogen kan via een van de onderstaande systemen: droogtablet of droogbox.